Έλα να γνωριστούμε καλύτερα!

15.05.2009
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε συνεργασία με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση PRAKSIS δημιούργησαν μια πρωτοποριακή δράση για τα ελληνικά δεδομένα. Με τίτλο «Πολιτιστικές Πράξεις Ένταξης» διοργανώνονται επισκέψεις μεταναστών και προσφύγων στους χώρους του Μουσείου προκειμένου να γνωρίσουν καλύτερα τον ελληνικό πολιτισμό.
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε συνεργασία με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση PRAKSIS δημιούργησαν μια πρωτοποριακή δράση για τα ελληνικά δεδομένα. Με τίτλο «Πολιτιστικές Πράξεις Ένταξης» διοργανώνονται επισκέψεις μεταναστών και προσφύγων στους χώρους του Μουσείου προκειμένου να γνωρίσουν καλύτερα τον ελληνικό πολιτισμό.

Με κεντρικό σύνθημα «Έλα να γνωριστούμε καλύτερα», μετανάστες και πρόσφυγες που ζουν στην Ελλάδα, προσκαλούνται να αφήσουν στην άκρη τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους και να έρθουν σε επαφή με μια άλλη, φιλόξενη πλευρά της χώρας, τον πλούσιο ελληνικό πολιτισμό.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων, την Κυριακή 17 Μαΐου 2009, εξυπηρετούμενοι της PRAKSIS από το Αφγανιστάν και το Ιράν θα επισκεφθούν με τα παιδιά τους το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, για να συμμετάσχουν στο πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί για το ευρύ κοινό.

Τα παιδιά θα λάβουν μέρος σε εργαστήρι χειροτεχνίας μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά. Παράλληλα, για τους μεγαλύτερους θα πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια διερμηνέα ειδική ξενάγηση στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου στη γλώσσα φάρσι.

Το πρόγραμμα υλοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο αγκάλιασε την πρόταση και ανταποκρίθηκε έμπρακτα και άμεσα, στοχεύοντας μέσα από τον πολιτισμό να πλησιάσει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες στη χώρα μας, ευαισθητοποιώντας παράλληλα το ελληνικό κοινό.

Στο πλαίσιο της δράσης «Πολιτιστικές Πράξεις Ένταξης» θα ακολουθήσει μία σειρά επισκέψεων μεταναστών και προσφύγων στους χώρους του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης με αφορμή των εορτασμό των παρακάτω Παγκόσμιων Ημερών:

4 Ιουνίου 2009: Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού. Εκδηλώσεις για τα παιδιά του Συλλόγου Κενυατισσών Γυναικών Ελλάδος στις 6/6.
20 Ιουνίου 2009: Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων - Επίσκεψη προσφύγων στις 21/6

Συμμετοχή παιδιών στα παιδικά προγράμματα του Σαββάτου και της Κυριακής
Καθ’ όλη τη διάρκεια των παιδικών προγραμμάτων, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης προσφέρει δωρεάν θέσεις σε παιδιά εξυπηρετούμενων της PRAKSIS.

Ενημέρωση του κοινού για τη φιλοσοφία του προγράμματος
Παράλληλα με τις παραπάνω εκδηλώσεις, θα κυκλοφορήσει ενημερωτικό φυλλάδιο. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων εθελοντές της PRAKSIS θα ενημερώνουν τους επισκέπτες του Μουσείου για τις «Πολιτιστικές Πράξεις Ένταξης» και για τη δράση της οργάνωσης που στόχο έχει την ομαλότερη ένταξη πληθυσμών από ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.

«Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης αποδεικνύει πως είναι ένα σύγχρονο Μουσείο με κοινωνικά αντανακλαστικά και ευαισθησία. Ο Πολιτισμός είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να έρθουν πιο κοντά οι άνθρωποι. Η Τέχνη μας υπενθυμίζει τις κοινές μας ανησυχίες και τις κοινές μας ανάγκες. Είναι πραγματικά πολύ όμορφο και αποτελεσματικό να ανοίγεις τις πόρτες σου σε κάποιον που έχει τοποθετηθεί στο περιθώριο για διάφορους λόγους, και να του λες, έλα να γνωριστούμε καλύτερα. Τότε ο πολιτισμός αποκτά πανανθρώπινο χαρακτήρα» τονίζει ο Πρόεδρος ΔΣ της PRAKSIS, Τζανέτος Αντύπας.