Γλυπτά από λάστιχο... και καλσόν!

20.05.2009
Λαστιχένια γλυπτά που αναπαριστούν ανθρώπινες φιγούρες και φουσκώνουν - ξεφουσκώνουν στον ρυθμό της αναπνοής από τον Σέζαρ Μαρτινέζ στο Μπεζεστένι, αλλά κι ένα ιπτάμενο χαλί που οδηγούν αεροπλάνα και άγγελοι, κατασκευασμένο από τον Ρουμάνο Μίρσεα Καντόρ, στην οροφή της αποθήκης Γ του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

Λαστιχένια γλυπτά που αναπαριστούν ανθρώπινες φιγούρες και φουσκώνουν - ξεφουσκώνουν στον ρυθμό της αναπνοής από τον Σέζαρ Μαρτινέζ στο Μπεζεστένι, αλλά κι ένα ιπτάμενο χαλί που οδηγούν αεροπλάνα και άγγελοι, κατασκευασμένο από τον Ρουμάνο Μίρσεα Καντόρ, στην οροφή της αποθήκης Γ του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

Στον ίδιο χώρο ο Καντέρ Ατία τοποθέτησε περισσότερα από 500 αλουμινένια κουτάκια σε ομόκεντρους κύκλους και σε κίνηση αντιστρόφως ανάλογη αυτής των δεικτών του ρολογιού.

Πιο πέρα, στα λουλουδάδικα οι κατασκευές του Ματία Οσβάλντο έχουν ποτιστεί με γυναικεία αρώματα παρασκευασμένα από το άρωμα γυναικείων μαλλιών και δίπλα, στα Λουτρά «Παράδεισος» η Μαίρη Ζυγούρη θα στήσει κελιά πάχυνσης πουλερικών με τρόπο τέτοιο που θα παραπέμπουν σε κοινοβούλιο.

Εντυπωσιακή ημιδιάφανη εγκατάσταση κατασκευασμένη από περισσότερα από 200 καλσόν της Μαρία Αζκούρα στην είσοδο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης κι ένα ραδιόφωνο που επιπλέει στον Θερμαϊκό πάνω σε ένα σκάφος-έργο τέχνης με κέλυφος καλυμμένο από χιλιάδες μικρά καθρεφτάκια.

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα πρωτότυπα, προχωρημένα και ξεχωριστά έργα τέχνης των 57 καλλιτεχνών και ομάδων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που θα παρουσιαστούν στο κεντρικό πρόγραμμα της 2ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης που εγκαινιάζεται την Κυριακή στην Αποθήκη Γ στο λιμάνι και θα μείνει ανοιχτή για το κοινό μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου.

Η 2η Μπιενάλε διοργανώνεται από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και έχει τίτλο «Πράξις: Τέχνη σε αβέβαιους καιρούς», καθώς, όπως σημείωσε η πρόεδρος του Μουσείου, Κατερίνα Κοσκινά, «θέλει να επικεντρωθεί στην τέχνη που αναπτύσσεται μέσα σε μια εποχή αβεβαιότητας και να αναδείξει ότι η τέχνη είναι απολύτως συνδεδεμένη με την πολιτική και την κοινωνία». Τρεις επιμελήτριες από διαφορετικές χώρες επέλεξαν τα έργα και τους καλλιτέχνες: η Γκαμπριέλα Σαλγκάντο από την Αργεντινή, που εργάζεται ως επιμελήτρια Δημόσιων Προγραμμάτων στην Tate Modern, η ιδρύτρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης στο Λάγος της Νιγηρίας Σίλβα Μπίσι και η δική μας Συραγώ Τσιάρα.

Οπως δήλωσε η Γκ. Σαλγκάντο «η 2η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης αναπτύσσεται ως μια πρόταση διαδρομής στο κέντρο της πόλης, με αφετηρία το λιμάνι και κατεύθυνση προς το ιστορικό και εμπορικό κέντρο, εντάσσοντας οθωμανικά μνημεία, πλατείες, θεσμικούς και εναλλακτικούς χώρους».

Οι εκδηλώσεις του κεντρικού, αλλά και του παράλληλου τμήματος θα γίνουν στην Αποθήκη Γ του λιμανιού, στο κτίριο των Παλαιών Ψυγείων, στο Αντλιοστάσιο, στους υπαίθριους χώρους του λιμανιού, στο Μπεζεστένι, στο Παζάρ Χαμάμ, στο Μπέη Χαμάμ, στην Αγιορείτικη Εστία, στο βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών του Α.Π.Θ.

Συνολικά στη 2η Μπιενάλε συμμετέχουν περισσότεροι από 200 καλλιτέχνες, από 39 χώρες και 22 φορείς της Θεσσαλονίκης, ενώ υπήρξαν δυσκολίες και εμπόδια, όπως η άρνηση έκδοσης βίζας σε Κινέζους καλλιτέχνες, αλλά και η λογοκρισία έργων στην ίδια χώρα.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ