Πολιτιστική βραδιά στο ανανεωμένο Ινστιτούτο Γκαίτε

10.09.2009
Με ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις γιορτάζει το Ινστιτούτο Γκαίτε (Goethe-Institut Athen) την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου την επαναλειτουργία των ανανεωμένων του χώρων.
Με ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις γιορτάζει το Ινστιτούτο Γκαίτε (Goethe-Institut Athen) την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου την επαναλειτουργία των ανανεωμένων του χώρων.

Η έναρξη της βραδιάς γίνεται με μια μουσικο-κινηματογραφική παράσταση από δυο διακεκριμένους καλλιτέχνες της χώρας, που παρακολούθησαν από κοντά τη φάση της ανακαίνισης με εύθυμη και δημιουργική διάθεση:

«Στο Ρυθμό του Εργοταξίου» (2009, 12΄)
Βίντεο της Εύας Στεφανή - Μουσική σύνθεση και live ερμηνεία του Μηνά Ι. Αλεξιάδη στο πιάνο και το synthesizer.

Η Εύα Στεφανή, πολυβραβευμένη ντοκιμαντερίστα (το τελευταίο της βραβείο το κέρδισε το Μάρτιο του 2009 στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με την ταινία «Λουόμενοι»), αλλά και διακεκριμένη εικαστική καλλιτέχνιδα, είναι Επίκουρος Καθηγήτρια για Θεωρία και Ιστορία του Κινηματογράφου στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο Μηνάς Ι. Αλεξιάδης έχει διακριθεί και βραβευτεί παγκοσμίως ως συνθέτης και πιανίστας σε διάφορα μουσικά είδη (π.χ. όπερα, μουσικό θέατρο, μουσική δωματίου, τζαζ, ηλεκτρονική και συμφωνική μουσική, μουσική για το σινεμά), είναι μουσικολόγος και Επίκουρος Καθηγητής για Ιστορία της Όπερας και του Μουσικού Θεάτρου στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η βραδιά συνεχίζεται με βωβή ταινία και ζωντανή μουσική, και πάλι από τον Μηνά Ι. Αλεξιάδη, μ’ ένα πρωτοποριακό και αξεπέραστο έργο της γερμανικής και παγκόσμιας κινηματογραφικής κουλτούρας:

«Βερολίνο. Η συμφωνία της μεγαλούπολης» (1927, 65΄)
Μια συνεργασία των Walther Ruttmann και Karl Freund
(πάνω σε μια ιδέα του Carl Mayer)

Το σημαντικότερο ίσως έργο της γερμανικής κινηματογραφικής πρωτοπορίας της δεκαετίας του ’20. Ένα ριζοσπαστικό πείραμα του μοντάζ που αντλεί το υλικό του από τις εικόνες του Βερολίνου εκείνης της εποχής - εικόνες για απαλό crescendo, andante, για ήχους μεταλλικούς...

Θα προβληθεί η κόπια που ανακαινίστηκε το 2007 στο Κινηματογραφικό Τμήμα του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Αρχείου.

Το κινηματογραφικό αυτό πρόγραμμα είναι αφιερωμένο στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, που κι αυτή δεν «είναι πια εργοτάξιο» και αποκτά τώρα για πρώτη φορά στα 60 σχεδόν χρόνια από την ίδρυσή της την κατάδική της στέγη

Μετά τις προβολές, γύρω στις 21:30, ακολουθούν τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης «Ζόρικα Χρόνια. Φωτογραφίες 1967 - 1975» του Michael Ruetz.

Με αυτή την έκθεση ξεκινά το Athens Photo Festival 09 Crossroads του Ελληνικού Κέντρου Φωτογραφίας. Προλογίζει ο o Ζάφος Ξαγοράρης, εικαστικός καλλιτέχνης, Επίκουρος καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

Διάρκεια της έκθεσης: Έως Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Πέμπτη 9:00-21:00, Παρασκευή 9:00-19:00,
Σάββατο 9:00-13:00.

Με τις φωτογραφίες του ο Michael Ruetz έχει καθορίσει όσο ίσως κανένας άλλος καλλιτέχνης την εικόνα του θρυλικού έτους 1968. Συμμετέχοντας ενεργά στο κίνημα του ’68, φοιτητής τότε της Σινολογίας, ο Michael Ruetz εξελίχθηκε με τον καιρό σε ανταποκριτή και ντοκουμενταρίστα.

Η έκθεση με τις 44 ασπρόμαυρες φωτογραφίες της έχει σχεδιαστεί ως φωτογραφικό ημερολόγιο. Από την καθιστή διαμαρτυρία στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου στις 22 Ιουνίου 1966 μέχρι και το «κουτί με τις σημειώσεις» του πρωτοποριακού συγγραφέα Arno Schmidt, φωτογραφημένο στα τέλη Μαΐου 1975, οι εικόνες της έκθεσης τεκμηριώνουν την εποχή των μεγάλων αλλαγών και ανατροπών. Εντυπωσιακές οι καταγραφές από την Ελλάδα της δικτατορικής περιόδου.

Το φωτογραφικό αυτό «ημερολόγιο» όμως δεν περιορίζεται στην τεκμηρίωση του κινήματος του ’68. Επεκτείνεται σε πολιτικές και καλλιτεχνικές ηγετικές μορφές όπως εκείνη του Willy Brandt, του Rudi Dutschke ή του Joseph Beuys, διερευνά τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ δικτατορίας και δημοκρατικής εξέλιξης, τα μύχια της αστικής Δυτικής Γερμανίας και τον σκηνοθετημένο δημόσιο χώρο της Ανατολικής. Ο φακός του Michael Ruetz κατάφερε να συμπυκνώσει ιστορικές καταστάσεις σε διαχρονικές εικόνες, αλλά και να συλλάβει καθημερινές στιγμές, εικονογραφώντας ένα αίσθημα ζωής που έχει τώρα πια χαθεί. Πάνω απ’ όλα όμως οι φωτογραφίες του Michael Ruetz αποκαλύπτουν εκείνο το ιδιαίτερο κλίμα ανατροπής και νέου ξεκινήματος, απελευθέρωσης και χειραφέτησης.

Η έκθεση δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την Ακαδημία των Τεχνών του Βερολίνου.

Είσοδος ελεύθερη

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009, 20:00
στο Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14-16
Τηλ.: 210 36 61 000