Tuning Frequencies στη Σκουφά

11.09.2009
«Ποιος ακούει στη συχνότητά μου;», αναρωτιέται η Χριστίνα Παπασκαρλάτου, εξερευνώντας αρχέτυπους εσωτερικούς κόσμους, για να τους αποτυπώσει σαν καθαρές χρωματικές δονήσεις «στο χώρο και το χρόνο του Θεού».
«Ποιος ακούει στη συχνότητά μου;», αναρωτιέται η Χριστίνα Παπασκαρλάτου, εξερευνώντας αρχέτυπους εσωτερικούς κόσμους, για να τους αποτυπώσει σαν καθαρές χρωματικές δονήσεις «στο χώρο και το χρόνο του Θεού».

Στη νέα δουλειά της με τίτλο «Tuning Frequencies», που παρουσιάζεται από 24 Σεπτεμβρίου στην Γκαλερί Σκουφά, η ζωγράφος αξιοποιεί το αγαπημένο της υλικό, την άμμο, σαν κοίτη μιας παρορμητικής κίνησης του χρώματος που συντονίζει την ανθρώπινη ψυχή στον παλμό της συμπαντικής μήτρας.

Η ανάγκη να δημιουργούμε χαρά, εξυψώνοντας κάθε στιγμή τη δόνηση της ύπαρξής μας, μετατρέπεται σε δυνατό, ζωογόνο χρώμα, που αιωρείται μουσικά ανάμεσα στους κόκκους της άμμου. Το χρώμα παίζει με τη διαφάνεια, το φως και το σκοτάδι, για να υπηρετήσει το παλλόμενο συναίσθημα, σε έργα που «μοιάζουν αχειροποίητα» και θα περιγράφονταν σαν εύθυμα χορευτικά κεντήματα από χώμα, αν δεν ήταν τόσο βαθιά δραματικά.

Η ίδια η ζωγράφος λεει για τη δουλειά της:
«Eχω ένα σύμπαν μέσα μου. Είμαι σύμπαν. Kι εσύ. Οι κόκκοι της άμμου είναι σύμπαν. Kύτταρα, σώματα, σκέψεις, ψυχές, κόσμοι. Εσύ κι εγώ είμαστε κόκκοι της άμμου.
Θέλω να σου πω για τη γέννηση. Tο φως, την ανάσα της άμμου. Η άμμος έχει μέσα της κίνηση. Δημιουργία. Αυτή, που θέλω να έχει η δική μου πραγματικότητα.
Περιμένω έναν κόσμο που μετά τα κομπιούτερ, θα αυτονομηθούν και τα υλικά, τα χρώματα. Θα μιλήσουν, θα κινηθούν, θα αποφασίζουν για τον εαυτό τους. Η δική μου τεχνική σήμερα, δίνει στα υλικά μου μια πρώτη μορφή αυτονομίας. Βάφω την άμμο μόνη μου και την στερεώνω στο τελάρο. Οι συμπεριφορά της συχνά είναι έκπληξη.Η άμμος είναι «Θεός». Ζω τις στιγμές τις άμμου για να θυμάμαι πως είμαστε όλοι «Θεοί».Εσύ κι εγώ. Αρκεί, να ελευθερώσουμε την αναπνοή στο χώμα.?


INFO:
Έκθεση ζωγραφικής Χριστίνας Παπασκαρλάτου
Τίτλος: Tuning Frequencies
Διάρκεια έκθεσης: Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου ως 17 Οκτωβρίου.
Γκαλερί Σκουφά: Σκουφά 4 Κολωνάκι.
Τηλ: 210 3643025