Salgado: Ο φωτογράφος των μεταλλωρύχων χρυσού της Βραζιλίας [photos]

19.04.2015
100.000 μυρμήγκια-εργάτες κουβαλάνε χρυσό με τα γυμνά χέρια τους στα ορυχεία χρυσού της Serra Pelada και ο εμβληματικός φωτογράφος Σεμπαστιάο Σαλγάδο ήταν εκεί για να τους φωτογραφήσει.

Τα ορυχεία χρυσού της Serra Pelada βρίσκονταν 430 χιλιόμετρα νότια των εκβολών του Αμαζονίου. Τα ορυχεία έγιναν διάσημα μέσα από τις εμβληματικές φωτογραφίες - μια σπουδή στο άσπρο/μαύρο - του 71χρονου σήμερα φωτογράφου, Σεμπαστιάο Σαλγάδο (Sebastião Salgado).

Στις εικόνες του απαθανατίζει μυρμήγκια-εργάτες να κουβαλάνε χρυσό με τα γυμνά χέρια τους. Λόγω της χαοτικής κατάστασης των ορυχείων κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει τον ακριβή αριθμό των μεταλλωρύχων - έφταναν τους 100.000 ανθρώπους. Σήμερα είναι σεληνιακό τοπίο και ο γιγάντιος λάκκος είναι μια μολυσμένη λίμνη.

τελευταία 40 χρόνια, ο φωτογράφος Σεμπαστιάο Σαλγκάδο ταξιδεύει σε όλες τις ηπείρους και έχει υπάρξει αυτόπτης μάρτυρας μεγάλων γεγονότων της πρόσφατης ιστορίας μας. Έχει καταγράψει με τη μηχανή του πολέμους, λιμούς, πρόσφυγες και ανθρώπους όλων των φυλών... αλλά και μοναδικά ζώα!

Το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ «The Salt of the Earth» (Το Αλάτι της Γης) των Βιμ Βέντερς και Τζουλιάνο Ριμπέιρο Σαλγάδο (γιου του φωτογράφου), προβλήθηκε στο 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου Αιώνα, ενώ βγήκε και διανομή στις κινηματογραφικές αίθουσες.